Interview questions for storekeeper

Who is a Storekeeper?

A Best Storekeeper is a person who manages the inventory of goods at a retail establishment. A storekeeper is generally considered to be a person who works in a store. A storekeeper is responsible for maintaining the stock of items in a warehouse.


22 Best Storekeeper objective questions and answers

22 Best Storekeeper objective questions and answers


1. The condition of destination & mode of delivery is specified in

  1. Indent
  2. Specification
  3. Stores receipts
  4. Purchase order

Ans: 4

2. After uploading the material at the store’s ledger, it is initially kept at….?

  1. Outside the store
  2. Inspection bay
  3. Sent to indenter until inspection
  4. None of the above

Ans: 2

3. In which of the following cases will the lead time be more?

  1. Close tender
  2. Single tender
  3. Multiple tender
  4. Open tender

Ans: 4

4. The spares that wear out while in service is known as….?

  1. Perishable
  2. Consumables
  3. Nut & Bolts
  4. Accessories

Ans: 2

5. Which technique helps us to identify obsolete?

  1. ABC analysis
  2. XYZ analysis
  3. FGH analysis
  4. Movement analysis

Ans: 4

6. Stock verifier appointed specifically for the purpose is under control of the following authority.

  1. General manager
  2. Executive manager
  3. Head of finance
  4. Head of vigilance

Ans: 3

7. Who is responsible for achieving the target of 100% stock verification of stores & warehouse?

  1. Head of finance
  2. Head of project
  3. Head of HR
  4. Head of Cash Purchase

Ans: 1

8. ROL stands for what?

  1. Requirement of letter of credit
  2. Reorder level
  3. Repost of loss
  4. None of the above

Ans: 2

9. MPIC stands for what?

  1. Multi planning inventory credit
  2. Multiple planning and inventory control
  3. Material planning and inventory control
  4. None of the above

Ans: 3

10. The spares that wear out or get consumed while in service are known as…?

  1. Consumables
  2. Perishables
  3. Nut & Bolts
  4. Accessories

Ans: 1

11. Find the odd one out….?

  1. MTN
  2. GRS
  3. PTW
  4. SRV

Ans: 3

12. Who is responsible for SRV Pricing?

  1. HR
  2. Stores
  3. Purchase Department
  4. Accounts Department

Ans: 4

13. Vendor development is the responsibility of?

  1. Purchase department
  2. O & M department
  3. Indenting department
  4. None of the above

Ans: 1

14. Tender committee will be constituted with the members from…?

  1. Materials 
  2. F & A
  3. Indenting
  4. All of the above

Ans: 4

15. What is the risk?

  1. Possibility of loss
  2. Risk is uncertain
  3. Risk is manageable
  4. Both (1) and (2)

Ans: 4

16. In the term EAR, E refers to…?

  1. Erection
  2. Execution
  3. Election
  4. Effective

Ans: 1

17. P & W Policy means.

  1. Procurement and work
  2. Purchase and waste management policy
  3. Power works policy
  4. None of the above

Ans: 1

18. MRR Stands for…?

  1. Material receipt register
  2. Material regular rate
  3. Marine receipt for record
  4. None of the above

Ans: 1

19. Basic supply chain techniques often used to determine the inventory inside a store is…?

  1. FSN Analysis
  2. XYZ Analysis
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans: 2

20. The process of recording details of stock movement and balances in value is?

  1. Store valuation
  2. Store accounting
  3. Store maintenance
  4. None of the above

Ans: 2

21. By Codification______can be maintained

  1. Production planning
  2. Material movement
  3. Quality control
  4. All of the above

Ans: 2

22. A Storekeeper’s responsibility is______?

  1. To record receive materials
  2. To issue materials
  3. To store control
  4. All of the above

Ans: 4

Leave a Reply

%d bloggers like this: